De naam "Elisa"
elisa@xs4all.nl
Digitale fotografie
Terug naar etcetera-index
Grote foto van bloem paarse rhodo
Niet dat je een digitaal genomen prent mag vergelijken met een glanzende foto uit een spiegelreflex (over dia's spreken we al helemaal niet), maar van een digitale foto moet je ook geen afdruk willen maken. Voor vertoning op het scherm zijn digitale foto's fantastisch.

Dokawerk met de computer blijkt even fascinerend te zijn als vroeger het duistere gepruts achter een vergroter was. Doordrukken en tegehouden, spikkels verwijderen, kleuren verschuiven ongerechtigheden verdoezelen behoren tot de gebruikelijke technieken. Het zelf kunnen bepalen van de uitsnede is op zich al een genoegen.


De kleine Sony DSC F1
Terug naar etcetera-index Toen Sony in het voorjaar van 1997 met zijn Digital Still Camera F1 op de markt kwam (en ik het dingetje mocht uittesten van de dealer) was ik op slag verloren. Het reproduceerde zulke realistische kleuren - zelfs onder beroerde lichtomstandigheden - dat ik de tonvormige vertekening langs de randen voor lief nam. Het is bij uitstek een toestel voor het dichtbijgebied. Van opnamen verder weg of van landschappen brengt hij niet veel terecht. Als registratiecamera is hij echter onvervangbaar want hij past in elke zak of tasje, werkt ruim een half uur op zijn oplaadbare Li-ion batterij en kan ruim dertig plaatjes vasthouden in zijn beste kwaliteit.
Het meest interessant is dat je bij de belichting handmatig kunt ingrijpen. Over- en onderbelichten, wel of niet flitsen, veel of weinig flitsen behoren tot de mogelijkheden.

foto van papaver met bijtje......foto van varen in tegenlicht......foto van orchidee

Foto's gemaakt met de Sony DSC F1 - klik op de foto voor een vergroting

De floppiegebruiker Sony Mavica MVC-FD81
Omdat de Sony F1 niet best bleek voor onderwerpen verder weg, kwam er dit voorjaar nog een Sony Mavica MVC-FD 81 bij, een ideale reiscamera. Behalve dat hij een hogere resolutie heeft, schrijft zijn bestanden op HD-diskettes weg zodat je de camera niet steeds op ongelukkige moment hoeft leeg te tappen.
Hij gebruikt dezelfde lithiumbatterijen als de modernste Sony videocamera's. In het display kun je aflezen voor hoeveel minuten je nog stroom hebt.
Ook bij de Mavica 81 kun je diverse zaken handmatig bijstellen. Er zitten ook een paar handige voorgeprogrammeerde instellingen in. Je kunt ook korte filmpjes opnemen met geluid, maar hiervan houdt de kwaliteit niet over.

Terug naar etcetera-index
foto van twee paardjes in wagen......foto van siamese tweelingkers......foto van rose rhododendronbloem

Foto's gemaakt met de Sony Mavica FD-81 - klik op de foto voor een vergroting