Noord India

sieraad uit Jaipur

Navigatie

Home
Over elisa
Zwartboek
Boekbinden
Weblog

De route

Delhi
Jaipur
Pushkar
Bharatpur
Agra
Jhansi
Khajuraho
Varanasi
Calcutta
Bhubaneswar
Puri
Delhi2

Andere reizen

Noord India '96
Zuid India '97
Rajastan '98
Goa '98
Sri Lanka '99
Noord/Zuid '01

Overig India

Eten
Tips
Boeken
Links
Sari
Muziek
Foto's '01

© 1998

Verhalen noch
foto's svp
verspreiden
zonder
vermelding
van bron.

Downloads

Alle verslagen
zijn integraal
te downloaden.
envelop
mijn postbus

speldMaandag 8 januari 1996

Tegen een uur of zeven ‘s morgens stopte de trein in Bhubaneswar. We stouwden alle bagage op een rikshaw en (slaap)wandelden zelf naar hotel Keshari dat aan de stationsweg lag. We werden nageroepen door rikshawrijders die niet konden aanzien dat we te voet gingen. Gelukkig dat we meteen kamers kregen, want nog geen vijf minuten later waren we onder zeil. Van de nacht in de trein was niemand uitgerust.

Fris en monter zijn we hierna enkele van de vijfhonderd tempels en tempeltjes gaan bezichtigen die naar men zegt nog over zijn van de oorspronkelijke 7000 die er ooit zijn geweest. In de eerste twee eeuwen voor Chr moet Bhubaneswar een belangrijk religieus centrum zijn geweest. In de eeuwen hierna is de stad waarschijnlijk verlaten en overwoekerd met groen waardoor de tempels aan het oog werden onttrokken. Zo zijn ze gespaard gebleven voor vernietiging door de moslims.

De grootste en meest indrukwekkende Lingaraj tempel uit de tiende eeuw die nog in gebruik is en niet betreed mag worden door niet-Hindu’s, was alleen te bekijken vanaf een nabijgelegen dakterras, ooit voor Lord Courzon gebouwd die er ook niet binnen mocht. Het weinige dat wij van de Lingaraj konden zien was buitengewoon oud en prachtig. De monnik die ons naar het dakterras had gebracht wilde hier een buitensporig bedrag voor hebben. Hij toonde ons een beduimeld schrift waarin vele goede gevers hun naam hadden vermeld. Wij (Miguel en Marlous waren hier ondertussen ook verschenen) gaven een kwart van het gevraagde en vonden het niet nodig om onze namen erbij te zetten. We lieten de man verontwaardigd achter.

Hierna slenterden we via een levendige groentemarkt waar koeien de preien gapten in de richting van het Bindu Sagar waterbekken waaromheen vele andere tempels lagen waaronder de Parsurameswar en Vaital uit de zevende eeuw, en Mikteswar, Siddheswar en Kedagauri uit de tiende. Het was imposant, maar we kregen zoveel indrukken te verwerken dat het niet meer te bevatten was.

Daarom de rest van de middag willekeurig doorgeslenterd, waarbij we een ongerept laantje ontdekten buiten de gangbare tempelroute. Het was schilderachtig en ontspannend met veel oude bomen, oeroude kleine huistempels en verrassende doorkijkjes. Hier bleken volgens de naambordjes advocaten en artsen te wonen. De huizen leken gehavend en vuil zoals alles er vervallen uitzag, maar straalden tegelijk een grote rust en rijkdom uit.

Tot slot namen we twee rikshaws om ons toch nog naar de Raj Rani tempel te laten rijden met de prachtige tuin. We zijn op de stoep gaan zitten om een granaatappel leeg te zuigen. We amuseerden ons geweldig want het enorme gazon werd net geschoren. Niet met een machine, maar nog met de hand. Door kruipende kerels met lange messen. Een ascetische monnik kwam ondertussen bloemetjes en wierookstokjes verversen bij een beeld dat in een van de tempelnissen stond. ’s Avonds waren Evert en Hedy weer terug met boeiende verhalen over hun missiepost.

 


Delhi | Jaipur | Pushkar |  Bharatpur | Agra |  Jahnsi | Khajuraho |  Varanasi | Calcutta |  Bhubaneswar | Puri |  Delhi2