Noord India

sieraad uit Jaipur

Navigatie

Home
Over elisa
Zwartboek
Boekbinden
Weblog

De route

Delhi
Jaipur
Pushkar
Bharatpur
Agra
Jhansi
Khajuraho
Varanasi
Calcutta
Bhubaneswar
Puri
Delhi2

Andere reizen

Noord India '96
Zuid India '97
Rajastan '98
Goa '98
Sri Lanka '99
Noord/Zuid '01

Overig India

Eten
Tips
Boeken
Links
Sari
Muziek
Foto's '01

© 1998

Verhalen noch
foto's svp
verspreiden
zonder
vermelding
van bron.

Downloads

Alle verslagen
zijn integraal
te downloaden.
envelop
mijn postbus

speldDonderdag 28 december 1995

Vandaag was de reis niet ver. Het ontbijt kwam redelijk op tijd maar de koffie was gezet van niet goed doorgekookt water.

Tussenstop gemaakt bij het fraaie fort Fatehpur Sikri, de spookstad die na 40 jaar bewoning door gebrek aan water was verlaten. Opvallend vond ik de prachtige bloementuin. De maatvoering sloeg weer alles. Binnen de vesting kon inderdaad een hele stad gehuisvest worden.

Bij de moskee, die even verderop lag, bleven kinderen en verkopers hardnekkig om ons heen hangen. Omdat ook de Indiërs vakantie hadden was het overal hardstikke druk. Er werden zoveel schoenen in bewaring gegeven die ongeordend op een grote hoop werden gegooid, dat we vreesden de onze nooit meer terug te vinden. Daarom gingen we in groepjes de moskee in, terwijl de anderen op schoenen en tassen bleven passen. Er was vertier genoeg om vanaf de hoge trappen te bekijken.

De marmeren moskee binnen de muren bleek werkelijk een plaatje. Zo verfijnd was het marmer uitgesneden, dat het weer op kantwerk leek. Ik probeerde er details van te fotograferen wat nog niet meeviel. Indiërs stappen graag voor je lens op het moment dat je klikt.

We drentelden langs de arcaden vol prullaria, toen Miguel ons kwam halen en behoedde voor het kopen van kitsch. Hij wilde snel naar Agra, waar we misschien de Taj Mahal nog konden bekijken. Dan konden we daar morgen (op vrijdag gratis toegang) nog een keer heen.

We troffen een hotel dat lachwekkend comfortabel was met alles erop en eraan, tot en met een gevulde ijskast op de kamer. Agra had alleen om de haverklap stroomstoringen, dus de lift kon je maar beter niet gebruiken. De waxinelichtjes die ik vanmorgen nog had willen achterlaten, kwamen hier zeer goed van pas.

Na een heerlijke pancake bij Johny's Place kwamen we om kwart voor vier bij de Taj waar we, vanwege het late uur, op een goedkoop kaartje naar binnen zouden mogen. Half India stond echter in zigzaggende rijen te queuën. We hielden de Taj dus maar voor gezien en gingen de buurt verkennen. Miguel nam ons mee naar een pad dat aanvankelijk te vies was om naar te kijken, maar dat via een bloemenkwekerij naar de Yamuna toe leidde. Aan de oever was het prachtig en doodstil op het gezang van de vogels na. De Taj stond op een hoog plateau, en de minaretten staken in al hun slanke pracht af tegen een strakblauwe hemel. We liepen achter hem langs van het westen naar het oosten en beklommen een heuvel, vanwaar we een schitterend uitzicht hadden op de Taj in tegenlicht, het Rode Fort en de wazige rivier waarin een kudde buffels zich mocht baden. We wachtten hoopvol op een fraaie zonsondergang, die weer mat en bleekjes werd. Toen de zon slapjes in de nevels was verdwenen en zijn ondergang onzichtbaar was geworden daalden wij pas de heuvel af

speldVrijdag 29 december 1995

Sommige groepsgenoten hadden bij zonsopgang al naar de Taj Mahal gewild, maar met de komende dagen in het vooruitzicht kozen de anderen ervoor om uit te slapen. Om half tien waren we beneden, gingen per motorrikshaw weer naar Johny’s Place voor een lekker ontbijtje, en vervolgens naar de Taj Mahal die hier vlak bij lag. Er vormde zich alweer een lange rij Indiërs, maar die schoot vrij snel op.

De Taj Mahal is overweldigend van maat, rust, eenvoud en arrogantie zoals hij boven de mensheid uit torent met zijn imposante koepel en de vier ranke minaretten. Het blanke marmer reflecteert de kleuren van de lucht, en de tinten kunnen variëren van blauw via rose tot oranje en geel. De versieringen bestaan hoofdzakelijk uit smalle repen zwart marmer - of uit gestileerde bloemmotieven in rood en zwart, met soms een hartje geel - die in de witmarmeren ondergrond zijn ingelegd. Waar het marmer niet is ingelegd, zijn fijne geometrische figuren uit het marmer gesneden.

De tijd genomen om ook van het park te genieten, waar vele Indiërs met een picknickmandje op het gras waren neergestreken en daarna op een dakterras gaan lunchen met sprookjesachtig uitzicht op de Taj en zijn omgeving. Of we nog niet verzadigd van indrukken waren namen wij hierna een rikshaw naar het Rode Fort. Hier was de drukte overweldigend, al waren er waarschijnlijk meer verkopers dan kijkers. Drommen Indiërs queuden voor de poorten, maar eenmaal binnen de muren bleek het fort dermate groot, dat je geen last meer van de menigte had. Indiërs lopen trouwens op hun gemak. Ze drentelen en slenteren en hebben geen haast. Hierdoor onderga je zelfs de grootste drukte vrij ontspannen.

Miguel wist een mooi paadje naar een ruïne waar verder niemand was en daar konden we ongehinderd foto’s nemen van de zilveren zandbanken in de Yamuna, met een wazige Taj op de achtergrond. Toen bezochten we het marmeren paleis waar de arme Jahan gevangen had gezeten met uitzicht op het mausoleum van zijn vrouw. We kregen iets minder medelijden met de vorst toen we zijn optrekje zagen. Om helemaal stil van te worden. Weer met dat soms fragiele, soms robuuste snijwerk in wit marmer, sommige delen ingelegd met zwart, andere met zwart en rood. Overal weer ramen van kant, witte marmeren vloeren, kunstig bewerkte pilaren, een pendopo op ranke zuilen, badkuipen, geornamenteerde waterbekkens met fonteinen, uitzicht over de rivier waarboven zich makkelijk nevels vormen en uitzicht op de prachtige Taj. Hij zat er wel gevangen, maar heeft er niet beroerd geleefd.

Doortrokken van de overal opduikende Taj Mahal met een rikshaw terug naar het hotel. Besloten om niet met de groep te gaan eten maar nog wat in Agra rond te slenteren en winkeltjes te kijken rond het hotel, een snel hapje te eten en bijtijds naar bed te gaan. Naar de antiquair geslenterd die volgens Evert mooie spullen had, maar waanzinnige prijzen hanteerde. Inderdaad. Er was heel wat tact nodig en nog meer geduld om de man naar een aardiger prijspeil te krijgen. We hebben twee uur kat en muis gespeeld en vele kommetjes thee gedronken voordat we de eigenaar hadden waar we hem graag wilden hebben.

 


Delhi | Jaipur | Pushkar |  Bharatpur | Agra |  Jahnsi | Khajuraho |  Varanasi | Calcutta |  Bhubaneswar | Puri |  Delhi2