Tips

sieraad uit Jaipur

Navigatie

Home
Over elisa
Zwartboek
Boekbinden
Weblog

Reizen

Noord India '96
Zuid India '97
Rajastan '98
Goa '98
Sri Lanka '99
Noord/Zuid '01

Overig India

Eten
Tips
Boeken
Links
Sari
Muziek
Foto's '01
envelop
mijn postbus

Handig om mee te nemen

Hangslot

In veel goedkopere hotels hebben ze geen sloten met sleutels in de deuren. In plaats hiervan zitten er ogen in deur en sponning geschroefd waardoor een flink hangslot wordt gehaald. Het kan gebeuren dat alle hangsloten toevallig op zijn, of dat ze geld voor de huur van een hangslot vragen (waarschijnlijk omdat de sloten nog wel eens worden meegegapt).

Busje haarlak

Kakkerlakken doodslaan geeft een grote smeerboel. Een busje haarlak doet wonderen. Je plakt de kakkerlak ermee vast en kunt hem later weggooien. Laat geen etenswaren onverpakt in je kamer liggen, want die trekken kakkerlakken (en ratten) aan. Neem een goed sluitend trommeltje mee om koekjes e.d. in te bewaren.

Stop voor bad of wastafel

Het is om te huilen als je een badkamer treft met heerlijk warm water, terwijl de stop van het bad is verdwenen. Dit wil wel eens voorkomen. In hotels hebben ze meestal geen reservestoppen.

Koele repen handdoek

Als je naar de tropen gaat is het een slim idee om van een oude badhanddoek een paar sjaaltjes te maken. Is de temperatuur niet te harden dan draag je zo'n sjaaltje nat om je nek. Verkoelt fantastisch terwijl je er ook je gezicht en handen nog eens mee kunt verfrissen.

Donzen kussentje

Van een klein donzen kussentje (kampeerwinkel) kun je veel plezier hebben. In het vliegtuig, tijdens lange busritten en in minder schone hotels. Het laat zich tot een klein propje oprollen en weegt nauwelijks iets. Het is een stuk hygiënischer om met je neus in je eigen smoezelige kussen te liggen, dan in het (door wie weet gebruikte, en nooit gewassen) kussen uit het hotel. Je kunt voor dit doel ook een donzen bodywarmer in een kussensloopje stoppen.

Boodschap in Delhi: groot tafellaken!

Zodra je in Delhi bent aangekomen, spoed je je naar het Janpath waar vele textielwinkels zijn. Koop een stevig tafellaken in een grote maat (mag 200 rupees kosten, ongeveer een tientje). Een extra katoenen laken is heerlijk als bescherming tegen airco of molenwiek boven je bed. Een deken is vaak te warm (te vies, te hard of te zwaar), en een enkel laken te fris. Wij hebben onze tafellakens elke reis van begin tot einde gebruikt en er een aardige linnenkast aan overgehouden.

Omslagdoek

Ook in de tropen kan het in berggebieden vooral ’s avonds en ’s nachts heel fris zijn. In woestijngebieden is het overdag bloedheet terwijl de nachten koud zijn. Van een wollen omslagdoek kun je daarom veel plezier hebben. Overdag als kledingstuk en ’s nachts als extra deken op bed.

Paraplu of parasol

Als het in de tropen regent, dan regent het ook! Er zijn trouwens bepaalde gebieden en bepaalde perioden waarin het vaker regent dan gewoonlijk. Je wordt van een tropische bui tot op de draad toe nat. Een opvouwbare paraplu is dan geen luxe meer. Neem er eentje in een lichte kleur, zodat je hem ook als parasol kunt gebruiken.

Plastic zakken

In een land als India wordt vrijwel elke aankoop verpakt in oude kranten. Plastic zakken zijn er nog schaars. Neem er een paar mee. De straten zijn zo smerig dat je schoenen niet zomaar tussen je bagage moet stoppen.

Trommeltje

Een trommel waarin je etenswaren kunt bewaren (zoutjes, crackers, biscuits en zo) voorkomt dat je bezoek krijgt van kakkerlakken en ratten. Waar niets te halen valt komt niemand binnen.

Smeer je achterwerk in

Wie naar malariagebieden gaat moet zichzelf tegen schemertijd met Autan beschermen tegen muggenbeten. Vergeet niet om ook je billen in te smeren want zowel op schone als vuile badkamers en wc’s (wat heet) zitten altijd horden muggen, om nog maar te zwijgen van de open lucht.

Waslijn

Neem een lang, stevig touw mee. In vrijwel alle eenvoudige hotels tref je een emmer aan waarin je een wasje kunt doen, maar bijna geen enkele kamer heeft een voorziening om kleren te drogen te hangen. Span het touw zo, dat de was onder de wieken van de ventilator hangt. Neem touw dat niet rekt want soms moet je grote afstanden overbruggen.

Lakenzakje van zijde

Bij de kampeerwinkel zijn lakenzakjes te koop van zijde. Ze wegen niets, je kunt ze klein oprollen, en ze zijn supersnel droog. Soms is een streek zo arm, dat een hotel maar één stel lakens per bed heeft. Als het toevallig heeft geregend zijn de lakens niet droog.

Goede kleerhanger

Op de heenreis heb je plaats plenty in je bagage. Neem minstens één goedgevormde kleerhanger mee. Als je bloesjes of T-shirts aan een kleerhanger laat drogen, lijken ze gestreken. Bovendien kun je een hanger aan de lamp of de gordijnrails hangen. Op het einde van de reis geef je ze weg.

Doorgelopen was

Als je de was laat doen, gaat het dikwijls mis als je witte en bonte kleding tegelijk inlevert. Er wordt niet altijd op kleur gesorteerd want er wordt vaak "per kamer" gewassen. Wasmachines hebben we nauwelijks gezien. De was komt niet altijd droog terug (waslijn meenemen!).

Kleine waterkoker

Op luchthavens hebben ze vaak kleine (reis)waterkokers te koop. Hiervan heb je veel plezier als je met z'n tweeën reist. Al wordt water hier goed in doorgekookt, neem alsjeblieft flessenwater voor consumptie (en tandenpoetsen).

Oplosbouillon

Afmatting in een heet klimaat wordt meestal veroorzaakt door zoutverlies. Als je hevig hebt getranspireerd moet je je zoutvoorraad aanvullen. Niets is zo heilzaam als je uitgeput terugkomt in je hotel, dan een hete, sterke, zeer zoute kop bouillon.

Oploskoffie

Op een enkele uitzondering na, is koffie in India niet te drinken. Meestal krijg je een bak slappe oploskoffie, waarvan de kleur lichter is dan van de thee. Als je verslaafd bent aan koffie, neem dan zakjes expresso mee.

Thee

Er zijn twee soorten thee in India. De inheemse chai, opgekookt met melk, suiker en kruiden, of de "English tea" die roetzwart wordt gezet, en zonder melk zo bitter is als gal. De zachte, lichte thee zoals wij die kennen is buiten de grote steden bijna nergens te krijgen. Neem voor de zekerheid theezakjes mee.

Zout

Zout kun je niet genoeg binnenkrijgen bij temperaturen rond 40 graden. Nog plaats in je bagage? Zoute drop, zoute amandelen, zoute pinda's, etcetera.

Waxinelichtjes

Veiliger dan kaarsen bij stroomuitval zijn waxinelichtjes. Je kunt ze in je waterglas zetten en erbij in slaap sukkelen. Verder hebben ze meer branduren dan kaarsen.

Zaklantaarn

Absoluut onmisbaar is een zaklantaarn. Buiten de grote steden zijn de straten niet of nauwelijks verlicht. Het is vaak buitengewoon prettig om te zien waar je je voeten kunt neerzetten.

Malariagebieden

In streken waar malaria heerst is het verkwistend maar effectief om 's nachts het licht op de badkamer aan te laten. De muggen zullen op het licht afgaan. Smeer je in met Autan voordat de schemer invalt.