Zuid India


Navigatie

Home
Over elisa
Zwartboek
Boekbinden
Weblog

De route

Mamalapuram
Pondicherry
Kumbakonam
Tiruchirappalli
Madurai
Kodaikanal
Periyar
Alleppey
Cochin
Kovalam
Abu Dhabi
Thuiskomst

Andere reizen

Noord India '96
Zuid India '97
Rajastan '98
Goa '98
Sri Lanka '99
Noord/Zuid '01

Overig India

Eten
Tips
Boeken
Links
Sari
Muziek
Foto's '01

© 1998

Verhalen noch
foto's svp
verspreiden
zonder
vermelding
van bron.

Downloads

Alle verslagen
zijn integraal
te downloaden.
envelop
mijn postbus

speldmaandag 24 maart 1997

Naar Alleppey per boot door de Blackwathers

JW is aardig bijgekrabbeld, hoewel nog zwak. De bustocht vanuit Periyar is prachtig en voert ons door de rijke theegebieden van Kerala. Heuvels vol leerachtige, donkergroene struiken waartussen veel luchtige boompjes zijn geplant die lichte schaduw geven. Het plukken van de thee gebeurt in grote groepen. Het is een echt sociaal gebeuren. Hele dorpen zijn aan het werk.

Kerala is duidelijk welvarender dan Tamil Nadu. Hier geen hutten meer langs de weg, maar kleine stenen huisjes vaak met pannen dakjes. Toch zou ik de hele streek nog wel eens willen bekijken als de grote moesson komt. Er kan van al deze hutten en huisjes geen spaan overeind blijven. Bezittingen hebben de mensen niet veel. Een paar lappen om zich te kleden, een grote emmer en wat potten en pannen is vaak alles wat ze hebben.

Wij zijn in het Westen tot echte hamsters verworden. We hebben enorme huizen nodig om spullen in te bewaren. Bezit blokkeert. Als je niet op je dure huisraad hoeft te passen kun je gaan en staan waar je wilt. Als toch niemand iets heeft, hoef je ook nooit tegen elkaar op te bieden.

Ik houd van dit India dat zo arm is als de neten, maar zo rijk aan zon en vriendelijkheid. De mensen zijn open en gastvrij. Soms worden we aangegaapt omdat we zo blank zijn, maar nergens zijn we vijandig bekeken.

Na de gebieden met theeplantages kwam het water. We stapten over op een boot voor een tocht van twee en een half uur over prachtige kanalen. Misschien nog het beste te vergelijken met Giethoorn en omgeving. Kanalen zover het oog reikte, omzoomd met kleurige huisjes en kleine boerderijen. Ook hier werd weer collectief gewerkt, zoals overal op het Indiase platteland.

Opvallend veel kerken onderweg want dit is een Christelijke streek. We passeerden een gigantisch hoog Christusbeeld waarboven iemand eerbiedig een zwarte paraplu had gemonteerd.

In tegenspraak met het programma (dat van Irene en Victor tenminste) werden we niet ondergebracht bij de lokale bevolking, maar in een heerlijk hotel met ruime kamers en veel warm water. De zieken (JW en Kees) konden tussen kraakheldere lakens in een gekoelde kamer bijkomen.

Irene kwam mij halen om in de hoteltuin wat te gaan eten. Heleen en Victor zaten daar al. Het barstte er van de muggen, maar het eten was heel goed. Kraakverse vis waarvan we smulden.

Van de vissersplaats Alleppey hebben we niet zoveel gezien omdat het luieren best beviel.

 


Mamalapuram |  Pondicherry |  Kumbakonam |  Tiruchirappalli |  Madurai |  Kodaikanal |  Periyar |  Alleppey |  Cochin |  Kovalam |  AbuDhabi |  Thuiskomst