home
Het moeilijke begin
De Noordelijke manier
 

 

 

elisa@xs4all.nl

 

 

Algemeen
Begin
Noordelijk
Deccan
Tamil
Kachchha

 


Dit is de basis voor alle manieren waarop je een sari kunt omknopen. Heb je dit voor elkaar gekrege, dan kun je kiezen voor de Noordelijke, de Deccan of de Tamil stijl.

1

Pak de lap nu zo achter je rug langs vast, dat je de zojuist gemaakte knoop in je linker hand houdt. De rest van de stof leg je rechts van je op de vloer. Neem met je rechterhand de stof beet zoals op de tekening is te zien.

2

Steek de knoop boven je rechter heupbotje weg in de tailleband en sla ook de rest van de eerste wikkeling, tot aan de knoop, naar binnen tussen het taillekoord.

3

Nu komt het moeilijkste. Afhankelijk van je omvang moet de helft à tweederde van de nu resterende stof met de linkerhand in ordelijke plooien worden gevouwen en tussen de tailleband gestopt. In India geldt: zo te platter de plooien, zo te deftiger de dame! De grote kunst is om te weten hoeveel stof je weg moet vouwen. Dit wordt een kwestie van een paar keer uitproberen.

4

Indiase volksvrouwen wikkelen de stof razendsnel in achtjes rond duim en pink, waarbij ze de hand flink gespreid houden. Afhankelijk van de streek (of de stam) worden de plooien of middenvoor, of even voorbij het midden, of op de linker heup gedragen. Heb je de plooien op hun plaats gekregen, dan zijn er drie manieren waarop je verder kunt gaan: op de Noordelijke, de Deccan of de Tamil manier.

 

 

home

[Algemeen] [Begin] [Noordelijk]
[Deccan] [Tamil] [Kachchha]

 De Noordelijke manier