Over Eten

sieraad uit Jaipur

Navigatie

Home
Over elisa
Zwartboek
Boekbinden
Weblog

Reizen

Noord India '96
Zuid India '97
Rajastan '98
Goa '98
Sri Lanka '99
Noord/Zuid '01

Overig India

Eten
Tips
Boeken
Links
Sari
Muziek
Foto's '01
envelop
mijn postbus

Eten & drinken in India

Een reden waarom toeristen slecht tegen het eten kunnen, is omdat ze naar verhouding teveel van de curries opscheppen en te weinig brood of rijst. Curries zijn vaak vet en scherp en kunnen beter in kleine hoeveelheden worden gegeten als smaakmaker bij de koolhydraten. Zo doet de Indiër het ook.

Wie zo lang mogelijk gezond wil blijven moet vooral voorzichtig zijn met fruit dat door anderen is geschild, ongekookte groenten en consumptieijs. IJsblokjes in frisdranken worden vrijwel altijd gemaakt van ongekookt water.

Nog belangrijker is om alleen daar te eten waar het druk is en niet in dure restaurants die weinig omzet hebben. Waar het druk is, is het goed.

 

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Gerechten

alu dum milde curry van aardappelen en erwten
alu gobi milde curry van aardappelen en bloemkool
anda (masala) ei (curry)
bahra lamsvlees uit de tandoori oven
belpuri snack van linzen, vermicelli en verse koriander
biriyani sjieke rilstschotel vaak met noten, rozijnen en vlees
butternaan plat witbrood met gesmolten boter
chapati eenvoudigste opgerezen broodsoort van grof meel
chutney pittigzoet bijgerecht vaak van vruchten en uien
curd dikke buffelyoghurt
cutlet meestal vegetarische kroket
dhal verzamelnaam van linzengerechten
dosa grote drooggebakken ragdunne pannenkoek, met scherpe sausjes er los bij. Goed voor maag/darm patiënten
idli ontbijt van rijstecakes met chutney (typisch Zuid Indiaas)
korma vlees of rijst met kokos en knoflook
kulfi Indiase ijssoort met pistache en zilver
masala dosa pannekoekje gevuld met groentecurry
matter paneer milde curry van erwten en witte kaas
mulligatawny gekruide soep met citroen
murgh kip
naan plat witbrood
pakora gevulde snack, gefrituurd in een deegjasje
palak paneer milde curry van spinazie en witte kaas
papadam (papat) kroepoeksoort
parotha plat brood van bladerdeeg
pomplet een van de lekkerste witte vissoorten
pulao rijstschotel met groente of vlees
puri gefrituurde chappati
raita pittig yoghurtgerecht met uien en groente, of met ananas
rogan gosh vaak pittige lamscurry
roti verzamelnaam voor brood
samosa gevulde snack, gefrituurd in een deegjasje
sheeshkebab vleesgehaktballetjes
tandoori in kleioven gebakken. De kipgerechten zijn lekker en niet scherp. Van oorsprong uit Kasjmir.
thali compleet vegetarisch gerecht op metalen schotel, met rijst, curries, raita, curd en zoetigheid.
tikka tandoorigerecht, gemarineerd in curd met specerijen
vandaloo zoetzuur en heet vleesgerecht

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Bereidingswijzen

bhoona in een dikke, behoorlijk kruidige saus
chops gehakt vlees, vis of groenten bedekt met aardappelpuree, hierna gepaneerd en gebakken.
cutlet gehakt vlees, vis of groenten in platte rondjes, die gepaneerd worden en dan gebakken.
do piaza met veel uien
dumphuk in stoom gaar gemaakt
jhal frazi hete, gekruide saus met tomaat en chillipeper
Kashmiri gekookt met zachte kruiden, amandelen en yoghurt, en dikwijls met fruit
kebab gekruide stukjes vlees of vis (of balletjes gehakt) die op vuur zijn geroosterd
kima gehakt vlees, gewoonlijk schaap
kofta balletjes van gehakt vlees of groente
massala gemarineerd in behoorlijk hete kruiden
Madras zeer heet
makhani in rijkelijke botersaus (zeer vet!)
moli Zuid Indiase schotel, gekookt in cocosmelk en groene chilisaus
Nargisi met gekookte eieren
navratan curry kleurige gemengde groenten en vruchten in milde saus
Peshwari met gedroogde vruchten en noten
tandoori gebakken in de klei-oven
tikka gemarineerde stukjes vlees die droog gebakken zijn (vaak tandoori)
vindaloo hete en zure vleesschotel waarin azijn wordt gebruikt

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Kruiden

adrak (ada) gember
dal chini kaneel
dhaniya koriander
elaichi kardamom
garam massala nogal hete mix van kruiden
haldi geelwortel
imli tamarinde
jira (zeera) komijn
kari patta “kerrie”-blad
kalonji uienzaad
laung kruidnagel
mirch chilipeper
pudina munt
sarson (rai) mosterd
saunf venkel
tej patta laurier
til sesam
zafran/kesar saffraan

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Dranken

chai gekookte thee met suiker en melk (en soms kruiden)
doodh melk
kafi plukverse koffiebonen gekookt met melk en suiker
lassi koele drank van yoghurt (zout) of gemengd met vruchten (zoet). Drink lassi alleen op betrouwbare adressen, want hij wordt vaak aangelengd met water.
nimboo pani verfrissend drankje van verse lemoen met water, waarin een scheutje suikerstroop of zout gaat. (Let op waar je dit drinkt.)
pani water
ijsblokjes altijd en overal absoluut verboden! Koelijs wordt gemaakt van ongekookt water.

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Broodsoorten

roti verzamelnaam voor brood
chapati, roti, phoolka dun, plat, ongerezen meelbrood van de bakplaat
kulcha
nan in de tandoori gebakken groot plat gedesemd meelbrood
paratha gefrituurd bladerdeegbroodje, al dan niet gevuld
poori dunne, fijnbestoven gefrituurde rondjes van meel

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

 Zoetigheden

barfi borstplaatachtige rechthoekjes of diamanten, vaak met noten
khir, payasam, paesh ingedikte pudding van melk, rijst of vermicelli
gajar halwa droog snoepje van ingedikte melk, wortels en kruiden
gulab jamun donkere, gebakken sponsachtige ballen die in siroop zijn geweekt
halwa rijk zoetje gemaakt van karamel met fruit, groente, noten en suiker
kulfi konisch gevormd Indiaas ijsje met pistaches en amandelen
jalebi spiralen gefrituurd beslag doordrenkt met siroop
laddoo oranje rondjes van linzenbeslag
mishti doi rozegekleurde zoete yoghurt
rasgulla balletjes van meel met kwark in een heldere siroop
rasmalai sponsachtige kwarkrondjes bedekt met zoete room en pistachenoten
sandesh snoepje gemaakt van gedroogde kwark
shahi tukra dessert voor speciale gelegenheden: stukjes gebakken brood in siroop gedrenkt, overgoten met dikke room en gegarneerd met noten
srikhand snoepje dat van kwark is gemaakt

Gerechten | Bereiding | Kruiden | Dranken | Brood | Zoet] [Vruchten

 

Vruchten

appel seb
banaan kela
cososnoot nariyal
groene cocosnoot dab
lemoen, citroen nimbu
lychee lichi
mango amb
sinaasappel santra
ananas ananas